Zawsze chciałam być aktorką. Wywiad z Marietą Żukowską

In Aktualności, Kino, Wywiady

Marieta Żukowska to utalentowana aktorka młodego pokolenia. Absolwentka Wydziału Aktorskiego Państwowej Wyższej Szkoły Filmowej, Telewizyjnej i Teatralnej w Łodzi.

Jej pasją, poza aktorstwem jest muzyka. Za swoje role teatralne otrzymała do tej pory 10 nagród teatralnych, oraz była nominowana do Orła za rolę Teresy w filmie „Nieruchomy poruszyciel”. W swoim dorobku ma role filmowe, teatralne, telewizyjne, oraz dubbingowe.

Jak sama mówi, aktorstwo to zawód wymagający wielu poświęceń i wyrzeczeń. To praca ogromnego trudu i ciężkiej pracy. A jak wiadomo wymaga to czasu. Moim zdaniem, Marieta Żukowska już dawno znalazła przepis na aktorstwo, w końcu siedemnaście lat w zawodzie zobowiązuje.

Zapraszamy do wysłuchania wyjątkowego wywiadu z wyjątkową aktorką. Na pewno dowiecie się wielu ciekawych rzeczy.

A już wkrótce zobaczycie Marietę Żukowską w filmie “Jestem Ren”

Biogram :

Marieta Żukowska (ur. 1 lipca 1982 w Żywcu) – polska aktorka filmowa i teatralna.

Absolwentka Wydziału Aktorskiego Państwowej Wyższej Szkoły Filmowej, Telewizyjnej i Teatralnej w Łodzi. Aktualnie aktorka Teatru im. Stefana Jaracza w Łodzi.

Za swoje role teatralne otrzymała do tej pory 10 nagród teatralnych, była nominowana do Orła za rolę Teresy w filmie Nieruchomy poruszyciel. W swoim dorobku ma role filmowe i teatralne oraz telewizyjne, m.in. Marii Rost w serialu Londyńczycy czy Aleksandry Duszyńskiej w serialu Majka.

10 sierpnia 2012 roku urodziła córkę Polę, której ojcem jest Wojciech Kasperski.

Filmografia

  • 2003–2005: Sprawa na dziś jako Alicja Strzelczyk, napastniczka w banku
  • 2004: Kryminalni jako Monika Jastrzębska
  • 2004–2006: Pierwsza miłość jako Joanna Nowicka, sekretarka
  • 2006: Bezmiar sprawiedliwości jako Dominika Łukińska
  • 2006: Bezmiar sprawiedliwości (serial) jako Dominika Łukińska (odc. 2-4)
  • 2006–2010: M jak miłość jako Marzena Sadowska
  • 2008: PitBull jako Edyta
  • 2008: Nieruchomy poruszyciel jako Teresa Szyman
  • 2008: Londyńczycy Marta (odc. 3)
  • 2009: Nigdy nie mów nigdy jako Ewa, współpracownica Amy
  • 2009: Londyńczycy 2 jako Maria Rost
  • 2009: Generał – zamach na Gibraltarze jako Alicja Iwańska
  • 2009: Generał jako Alicja Iwańska
  • 2010: Ciacho jako Ela Rudnicka
  • 2010: Majka jako Aleksandra Duszyńska, pierwsza żona Michała
  • 2011: W imieniu diabła jako Marta
  • 2011: Hotel 52 jako Kaja Rusiłowicz
  • 2011: Instynkt jako Aleksandra Lewicka
  • 2012: Vocuus (film krótkometrażowy) jako pedagog
  • 2012: Anna German jako Aniela
  • 2012: Prawo Agaty jako Emilia Świdera, żona Tomasza (odc. 27)
  • 2013: Komisarz Alex jako Anita Marczak (odc. 41)
  • 2014: Zbliżenia jako matka Marty w młodości
  • 2014: Ojciec Mateusz jako Ilona, żona Andrzeja (odc. 135)
  • 2014: Na dobre i na złe jako Helena (odc. 565)
  • 2015: Uwikłani jako Joanna Marecka (odc. 9)
  • 2015: Przypadki Cezarego P. jako Magda, była żona Cezarego
  • od 2015: Barwy szczęścia jako Bożena Wiśniewska, córka Wiśniewskiego
  • 2015: Słaba płeć? jako Marianna Kula
  • 2016: Dwoje we troje jako Michelle
  • od 2017: Druga szansa jako Jagoda
  • 2017: Botoks jako dr Patrycja Banach
  • 2018: Botoks jako dr Patrycja Banach (odc. 3–6)

Nagrody i wyróżnienia

  • 2005: Pierwsza Nagroda na konkursie Piosenki Aktorskiej w Koszalinie
  • 2006: nagroda za najlepszą kreację żeńską za rolę Isobel w przedstawieniu Lew na ulicy na XXXVI Jeleniogórskich Spotkaniach Teatralnych
  • 2006: Grand Prix za rolę Nonny w przedstawieniu Gąska N. Kolady (PWSFTviT w Łodzi) na XVI Międzynarodowy Festiwal Szkół Teatralnych w Brnie
  • 2006: Złota Maska dla najlepszej aktorki za rolę Isobel w przedstawieniu Lew na ulicy w Teatrze im. S. Jaracza
  • 2006: Brylant „Dziennika Łódzkiego” za najlepszy debiut w Blasku życia na scenie Teatru im. S. Jaracza (na trzecim roku studiów)
  • 2006: II Nagroda Jury za rolę Nonny w Gąsce na XXIV Festiwalu Szkół Teatralnych w Łodzi
  • 2006: nagroda aktorska za pierwszoplanową rolę żeńską za rolę Isobel w spektaklu Lew na ulicy na V Festiwalu Prapremier w Bydgoszczy
  • 2007: nagroda aktorska za rolę nastolatki w spektaklu Blask życia w reżyserii Mariusza Grzegorzka na XLVII Kaliskich Spotkaniach Teatralnych
  • 2007: nagroda im. Andrzeja Nardellego za najlepszy debiut teatralny za rolę Isobel w Lwie na ulicy Judith Thompson w reżyserii Mariusza Grzegorzka
  • 2009: Polskie Nagrody Filmowe (nominacja) w kategorii: Odkrycie roku

źródło (wikipedia.org)

Social Media:

Rozmawiał : K.D

Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie i rozprzestrzenianie artykułu bez zgody autora jest zabronione!
Prawo chronione przez ustawę z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych: Dz.U. z 1994 r. Nr 24, poz. 83

Join Our Newsletter!

Love Daynight? We love to tell you about our new stuff. Subscribe to newsletter!

You may also read!

Wyjątkowe, wirtualne wydarzenie dla fanów DC Comics już 16 października!

DC FANDOME - największe wydarzenie w świecie DC! Bezprecedensowe 24-godzinne wirtualne spotkanie fanów z całego świata na platformie www.DCFanDome.com

Read More...

Tęskno z soundtrackiem do produkcji audio „Mała Księżniczka”

Tęskno prezentuje premierowy materiał – ścieżkę dźwiękową do audiobooka „Mała Księżniczka” Karoliny Lewestam. Ta nasycona symboliką historia, nawiązująca do kultowej powieści

Read More...

Katarzyna Figura, Maciej Musiałowski, Tomasz Schuchardt i Michał Żurawski urządzają „Chrzciny”. Data premiery kinowej

Intrygująca historia skłóconej rodziny, której losy połączyły się z przełomowym dla Polski wydarzeniem…Komedia obyczajowa „Chrzciny” z Katarzyną Figurą, Maciejem

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu