Dieta SIRT. Na czym polega w rozmowie z Ewą Sypnik – Pogorzelską

In Aktualności, Free Time, Wywiady

Od jakiegoś czasu dieta SIRT zawładnęła żywieniowym rynkiem i jest modnym trendem.

Od jakiegoś czasu dieta SIRT zawładnęła żywieniowym rynkiem i jest modnym trendem. Założenia z nią związane powstały w 2016 roku. Większość z nas o niej usłyszała  po fenomenalnej przemianie Adele, która stosowała tę dietę.

Czym wyróżnia się dieta SIRT? Na czym polega „dieta Adele”? O tym miałem okazję porozmawiać z Ewą Sypnik – Pogorzelską współautorką książki „Jedz i chudnij z dietą SIRT” wydanej przez Wydawnictwo RM.

Z naszej rozmowy dowiecie się m.in. co to są sirtuiny, jakie są zasady diety  i czego w niej unikać.

Zapraszam do wysłuchania rozmowy .

O Książce

Dowiedz się więcej o sirtuinach, by tryskać zdrowiem i poczuć się o kilka lat młodziej!
Nie musisz się głodzić, by osiągnąć wymarzoną sylwetkę i dobre samopoczucie. Od tego, ile jesz ważniejsze jest to, co jesz – a w zdrowej diecie nie może zabraknąć produktów z wysoką zawartością aktywatorów sirtuin, czyli niedawno odkrytych związków o niezwykle korzystnym działaniu na ludzki organizm. Jak wykazują badania, sirtuiny wpływają na regulację długości życia, spowalniają procesy starzenia, przyspieszają metabolizm węglowodanów i tłuszczów.


Z poradnika dowiesz się, jak w praktyce stosować dietę SIRT. Autorki – doświadczone specjalistki w dziedzinie dietetyki – pokazują, jak jeść zdrowo, smacznie i bez wyrzeczeń. Treść obejmuje opisy „topowej dwudziestki”, czyli 20 produktów o najwyższej zawartości aktywatorów sirtuin, a także bogaty zbiór przepisów na koktajle, sałatki i inne dania z ich wykorzystaniem. Przekonaj się, że pietruszka i jarmuż mogą zmienić się w bazę pysznego koktajlu, a lampka czerwonego wina jest Twoim sprzymierzeńcem w drodze po zdrowie!

O Autorkach

Współwłaścicielka poradni Dietosfera, specjalista ds. żywienia człowieka, dietetyk.

Dietetyk z nastoletnim (od 2001roku) stażem w pracy z pacjentami. Ukończyła studia na Wydziale Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW, posiada także uprawnienia pedagogiczne- Równoległe Studium Pedagogiczne na SGGW.

  • Specjalizuje się w dietoprofilaktyce i dietoterapii chorób cywilizacyjnych, takich jak  cukrzyca, choroby układu krążenia, otyłość.
  • Bardzo energiczna i otwarta. Umie słuchać co bardzo cenią pacjenci, gdyż temat sposobu żywienia i trybu życia jest bardzo złożony i intymny.
  • Współtworząca i współprowadząca programy telewizyjne- „Dietosfera” w Kuchni+ , „Zdrowie na widelcu” w Polsat Cafe. Wsparcie merytoryczne w „Agentce do zadań specjalnych”.
  • Od wielu lat jest ekspertem żywieniowym w mediach, m.in. – TVN – Dzień dobry TVN, TVN Style, TVN Warszawa, TVN24, Benefit TV oraz TVP1, TVP2 -Pytanie na śniadanie i w audycjach radiowych, m.in. -Radio dla Ciebie, RMF Fm, PiN,.
  • Konsultantka oraz autorka wielu artykułów w prasie i portalach internetowych, m.in. – Samo zdrowie, Body Life, Uroda, Elle, Twój Styl, In Style, Twoje dziecko, Aktywna Mama, Men’s Health, Wróżka, Claudia, Rzeczpospolita, Gazeta wyborcza, portale- wp.pl, DlaUrody.pl, natemat.pl, handsomemen.pl.
  • Współautorka książek o tematyce żywieniowej – „Dieta albo cud. Test 42 diet.”, Dziennik diety. Szczuplej dzień po dniu.”, „Dieta w ciąży. Zdrowe przepisy na 9 miesięcy”.
  • Prywatnie mama prawie 4 letniej Julki i niemowlaka Janka.
  • Miłośniczka podróży „backpackerskich”. W wolnych chwilach nałogowo ogląda filmy lub czyta beletrystykę. Kocha flamenco i uwielbia zumbę.

Współwłaściciel poradni, specjalista ds. żywienia człowieka, dietetyk

Specjalistka z zakresu nauki o żywieniu człowieka, absolwentka Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW w Warszawie.

  • Od 2001 roku pomaga pacjentom jako dietetyk.
  • Pracę zawodową zaczęła już na studiach w jednej z warszawskich poradni dietetycznych. Pracę magisterską poświęciła badaniom na temat wpływu i skuteczności terapii żywieniowej wśród pacjentów odchudzających się, z nadwagą lub otyłością.
  • Jej domeną jest nowoczesne, zdrowe żywienie.
  • Specjalizuje się w opiece nad osobami aktywnie uprawiającymi sport oraz kobietami ciężarnymi i karmiącymi.
  • Zajmuje się także dietoterapią schorzeń endokrynologicznych, w tym problemów z tarczycą (choroba Hashimoto, nadczynność i  niedoczynność tarczycy).
  • Współautorka książek o tematyce żywieniowej – „Dieta albo cud. Test 42 diet.”, Dziennik diety. Szczuplej dzień po dniu.”,„Dieta w ciąży. Zdrowe przepisy na 9 miesięcy”.
  • Prywatnie mama Michała i Filipa.
  • W wolnych chwilach biega albo nałogowo czyta blogi kulinarne. Ostatnio rozwija się też manualnie przy maszynie do szycia- cały czas odkrywa swoje nowe możliwości!

Facebook Wydawnictwo RM

Rozmawiał : K.D

Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie i rozprzestrzenianie artykułu bez zgody autora jest zabronione!
Prawo chronione przez ustawę z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych: Dz.U. z 1994 r. Nr 24, poz. 83

Join Our Newsletter!

Love Daynight? We love to tell you about our new stuff. Subscribe to newsletter!

You may also read!

#wtonacjirecenzji. „Pułapka” – thriller, który trzyma w napięciu do ostatniej nuty!

M. Night Shyamalan powraca z filmem, który wywołuje burzę emocji i prowokuje do pytań. „Pułapka” to produkcja, która zachwyca

Read More...

#wtonacjirecenzji.„Wenecja. Od Marco Polo do Casanovy” – Odkryj Historię Miasta, Które Zbudowało Świat

Czy wiesz, gdzie powstały pierwsze kawiarnie? Które miasto zapoczątkowało turystykę? Jeśli odpowiedź brzmi „Wenecja”, to już uchyliliśmy rąbka tajemnicy

Read More...

One commentOn Dieta SIRT. Na czym polega w rozmowie z Ewą Sypnik – Pogorzelską

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu