Od jakiegoś czasu dieta SIRT zawładnęła żywieniowym rynkiem i jest modnym trendem.
Od jakiegoś czasu dieta SIRT zawładnęła żywieniowym rynkiem i jest modnym trendem. Założenia z nią związane powstały w 2016 roku. Większość z nas o niej usłyszała po fenomenalnej przemianie Adele, która stosowała tę dietę.
Czym wyróżnia się dieta SIRT? Na czym polega „dieta Adele”? O tym miałem okazję porozmawiać z Ewą Sypnik – Pogorzelską współautorką książki „Jedz i chudnij z dietą SIRT” wydanej przez Wydawnictwo RM.
Z naszej rozmowy dowiecie się m.in. co to są sirtuiny, jakie są zasady diety i czego w niej unikać.
Zapraszam do wysłuchania rozmowy .
O Książce
Dowiedz się więcej o sirtuinach, by tryskać zdrowiem i poczuć się o kilka lat młodziej!
Nie musisz się głodzić, by osiągnąć wymarzoną sylwetkę i dobre samopoczucie. Od tego, ile jesz ważniejsze jest to, co jesz – a w zdrowej diecie nie może zabraknąć produktów z wysoką zawartością aktywatorów sirtuin, czyli niedawno odkrytych związków o niezwykle korzystnym działaniu na ludzki organizm. Jak wykazują badania, sirtuiny wpływają na regulację długości życia, spowalniają procesy starzenia, przyspieszają metabolizm węglowodanów i tłuszczów.
Z poradnika dowiesz się, jak w praktyce stosować dietę SIRT. Autorki – doświadczone specjalistki w dziedzinie dietetyki – pokazują, jak jeść zdrowo, smacznie i bez wyrzeczeń. Treść obejmuje opisy „topowej dwudziestki”, czyli 20 produktów o najwyższej zawartości aktywatorów sirtuin, a także bogaty zbiór przepisów na koktajle, sałatki i inne dania z ich wykorzystaniem. Przekonaj się, że pietruszka i jarmuż mogą zmienić się w bazę pysznego koktajlu, a lampka czerwonego wina jest Twoim sprzymierzeńcem w drodze po zdrowie!
O Autorkach
Magdalena Jarzynka-Jendrzejewska
Współwłaścicielka poradni Dietosfera, specjalista ds. żywienia człowieka, dietetyk.
Dietetyk z nastoletnim (od 2001roku) stażem w pracy z pacjentami. Ukończyła studia na Wydziale Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW, posiada także uprawnienia pedagogiczne- Równoległe Studium Pedagogiczne na SGGW.
- Specjalizuje się w dietoprofilaktyce i dietoterapii chorób cywilizacyjnych, takich jak cukrzyca, choroby układu krążenia, otyłość.
- Bardzo energiczna i otwarta. Umie słuchać co bardzo cenią pacjenci, gdyż temat sposobu żywienia i trybu życia jest bardzo złożony i intymny.
- Współtworząca i współprowadząca programy telewizyjne- „Dietosfera” w Kuchni+ , „Zdrowie na widelcu” w Polsat Cafe. Wsparcie merytoryczne w „Agentce do zadań specjalnych”.
- Od wielu lat jest ekspertem żywieniowym w mediach, m.in. – TVN – Dzień dobry TVN, TVN Style, TVN Warszawa, TVN24, Benefit TV oraz TVP1, TVP2 -Pytanie na śniadanie i w audycjach radiowych, m.in. -Radio dla Ciebie, RMF Fm, PiN,.
- Konsultantka oraz autorka wielu artykułów w prasie i portalach internetowych, m.in. – Samo zdrowie, Body Life, Uroda, Elle, Twój Styl, In Style, Twoje dziecko, Aktywna Mama, Men’s Health, Wróżka, Claudia, Rzeczpospolita, Gazeta wyborcza, portale- wp.pl, DlaUrody.pl, natemat.pl, handsomemen.pl.
- Współautorka książek o tematyce żywieniowej – „Dieta albo cud. Test 42 diet.”, Dziennik diety. Szczuplej dzień po dniu.”, „Dieta w ciąży. Zdrowe przepisy na 9 miesięcy”.
- Prywatnie mama prawie 4 letniej Julki i niemowlaka Janka.
- Miłośniczka podróży „backpackerskich”. W wolnych chwilach nałogowo ogląda filmy lub czyta beletrystykę. Kocha flamenco i uwielbia zumbę.
Ewa Sypnik-Pogorzelska
Współwłaściciel poradni, specjalista ds. żywienia człowieka, dietetyk
Specjalistka z zakresu nauki o żywieniu człowieka, absolwentka Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW w Warszawie.
- Od 2001 roku pomaga pacjentom jako dietetyk.
- Pracę zawodową zaczęła już na studiach w jednej z warszawskich poradni dietetycznych. Pracę magisterską poświęciła badaniom na temat wpływu i skuteczności terapii żywieniowej wśród pacjentów odchudzających się, z nadwagą lub otyłością.
- Jej domeną jest nowoczesne, zdrowe żywienie.
- Specjalizuje się w opiece nad osobami aktywnie uprawiającymi sport oraz kobietami ciężarnymi i karmiącymi.
- Zajmuje się także dietoterapią schorzeń endokrynologicznych, w tym problemów z tarczycą (choroba Hashimoto, nadczynność i niedoczynność tarczycy).
- Współautorka książek o tematyce żywieniowej – „Dieta albo cud. Test 42 diet.”, Dziennik diety. Szczuplej dzień po dniu.”,„Dieta w ciąży. Zdrowe przepisy na 9 miesięcy”.
- Prywatnie mama Michała i Filipa.
- W wolnych chwilach biega albo nałogowo czyta blogi kulinarne. Ostatnio rozwija się też manualnie przy maszynie do szycia- cały czas odkrywa swoje nowe możliwości!
Rozmawiał : K.D
Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie i rozprzestrzenianie artykułu bez zgody autora jest zabronione!
Prawo chronione przez ustawę z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych: Dz.U. z 1994 r. Nr 24, poz. 83
One commentOn Dieta SIRT. Na czym polega w rozmowie z Ewą Sypnik – Pogorzelską
Sukces polega na tym, że zdobywa się to co się chciało. Szczęście polega na tym, że podoba się to co się ma. E.G.