Zabawna i wzruszająca opowieść o tym, ile jesteśmy w stanie poświęcić dla miłości. W KINACH OD 23 CZERWCA 2023 ROKU

In Kino

Miłość nie zna granic. To przekonanie, które towarzyszy sześćdziesięcioletniej Sylvie (Anouk Grinberg), kiedy zakochuje się w Michelu (Roschdy Zem), drobnym przestępcy mającym wkrótce wyjść z więzienia. Ku wyraźnemu niezadowoleniu syna kobiety (w tej roli reżyser i scenarzysta Louis Garrel) para poważnie planuje wspólną przyszłość. 

Abel nie podziela optymizmu matki. Jest przekonany, że Michel prędzej czy później wróci do starych nawyków, i chce oszczędzić kobiecie kolejnych rozczarowań. Obmyśla plan, który ma sprawić, że pozna ona gorzką prawdę o swoim wybranku. Abel, z pomocą najlepszej przyjaciółki Clémence (Noémie Merlant), rozpoczyna śledztwo mające na celu przyłapanie mężczyzny na gorącym uczynku, a tym samym zdyskredytowanie go w oczach Sylvie. A co jeśli Abel nie ma racji i to właśnie on będzie musiał zmienić zdanie?

W swoim nowym filmie jeden z największym talentów francuskiego kina Louis Garrel występuje w potrójnej roli. Nie tylko zajmuje się reżyserią i wciela się w postać Abla, ale jest także współautorem scenariusza (wraz z TanguyViel), który przyniósł mu Cezara. „Winny czy niewinny” to pełna zabawnych sytuacji ciepła ludzka komedia o potrzebie miłości i tym, że nie warto oceniać kogoś zbyt pochopnie.    

fot.materiały prasowe

Prasa o filmie:

Ten film w pełni zdradza komediowy potencjał Louisa Garrela.

Eric Kohn, Indiewire

Ciepła, humanistyczna historia przedstawiona w zabawnej formie.

Claire Shaffer, The New York Times

Chemia między postaciami granymi przez Louisa Garrela i Noémie Merlant przekłada się na zachwycający efekt.

Ethan Vestby, The Film Stage

To najlepszy film Louisa Garrela.

Greg Nussen, Slant Magazine

   

Biogram reżysera:

Louis Garrel – urodził się w 1983 roku w Paryżu. Aktor, reżyser i scenarzysta filmowy. Pochodzi z artystycznej rodziny, jest synem reżysera Philippe’a Garrela i aktorki Brigitte Sy. Po raz pierwszy na wielkim ekranie pojawił się w wieku sześciu lat. Jako aktor współpracował z takimi reżyserami, jak Bernardo Bertolucci (Marzyciele, 2003), Christophe Honoré (Piosenki o miłości, 2007), Xavier Dolan (Wyśnione miłości, 2010) czy Bertrand Bonello (Saint Laurent, 2014). W 2006 roku za rolę w filmie Zwyczajni kochankowie w reżyserii swego ojca otrzymał Cezara dla najbardziej obiecującego aktora. Ma również ambicje reżyserskie. W pełnym metrażu zadebiutował w 2015 roku filmem Dwóch przyjaciół. Najnowszy projekt – Winny czy niewinny przyniósł mu drugiego w karierze Cezara – za najlepszy scenariusz oryginalny.

Filmografia:

2022 Winny czy niewinny/ L’Innocent

2021 The Crusade / La Croisade

2018 A Faithful Man / L’hommefidèle

2015 Dwóch przyjaciół

2011 La règle de trois (kr.m.)

2010 Mały krawiec (kr.m.)

2008 Mes copains (kr.m.)

Nagrody i festiwale:

2023 – Cezary – Najlepszy oryginalny scenariusz, Najlepsza aktorka drugoplanowa (Noémie Merlant); nominacje – Najlepszy film, Najlepszy reżyser, Najlepszy aktor (Louis Garrel), Najlepsza aktorka drugoplanowa (Anouk Grinberg), Najlepszy aktor drugoplanowy (Roschdy Zem), Najlepszy montaż, Najlepsza muzyka, Najlepszy dźwięk, Najlepsze kostiumy

2022 – Międzynarodowy Festiwal Filmów Francuskojęzycznych w Namur – Najlepszy scenariusz

2022 – Międzynarodowy Festiwal Filmowy w Cannes

2022 – Międzynarodowy Festiwal Filmowy w San Sebastián

2022 – Międzynarodowy Festiwal Filmowy w Zurychu

2022 – Międzynarodowy Festiwal Filmowy w Jerozolimie

2022 – Międzynarodowy Festiwal Filmowy w Rzymie

2022 – Międzynarodowy Festiwal Filmowy w Filadelfii

2022 – Międzynarodowy Festiwal Filmowy w Bergen

Join Our Newsletter!

Love Daynight? We love to tell you about our new stuff. Subscribe to newsletter!

You may also read!

Diuna: część druga. SPEKTAKULARNA KONTYNUACJA WIELKIEGO HITU JUŻ OD 25 MAJA NA 4K UHD™, BLU-RAY™ I DVD

Arcydzieło, kino totalne, dzieło absolutne, film perfekcyjny: Diuna: Część druga już 25 maja zadebiutuje na 4K UHD™, Blu-ray™, DVD

Read More...

Przed nami 20. edycja Jestem Vintage! Szykuj się na targi i Vintage Festiwal!

W weekend 8 i 9 czerwca znane targi Jestem Vintage! zagoszczą w Elektrowni Powiśle już po raz dwudziesty. Z

Read More...

„Furiosa: Saga Mad Max” – Helios zaprasza na porywającą nowość z kultowej sagi!

Sieć kin Helios prezentuje nową odsłonę serii, która od lat cieszy się niesłabnącą popularnością na całym świecie. Już 24

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu