Delicje Regionów Polski

In Free Time

Od 7 do 9 lipca wrocławskim Rynkiem zawładną szefowie kuchni, produkty regionalne i warsztaty kulinarne. Wszystko to w ramach nowego festiwalu Delicje Regionów organizowanego przez Artis i miasto Wrocław.

To będą trzy dni kulinarnej uczty! Setki produktów, wyjątkowi wystawcy, pokazy kulinarne i liczne warsztaty.

Na scenie zobaczymy Julkę Cymbaluk i Kubę Tomaszczyk z Masterchefa Junior, a także blogerów i szefów kuchni – Gagika Grigoryana (Gotuj z Gruzinem) i Bartosza Snecza Dębskiego (Snecz Gotuje), Wojciecha Harapkiewicza i Łukasza Majchrowskiego.

To będzie pierwsza edycja festiwalu. Delicje Regionów to nowa jakość i zupełnie nowy pomysł na zachęcenie mieszkańców Wrocławia oraz turystów do odkrywania nowych smaków. Delicjami żyć będzie całe miasto, ale festiwal skupi też uwagę całej Polski, a nawet wykroczymy nim poza krajowe ramy kulinarne, aby dzielić się doświadczeniami i czerpać inspiracje z międzynarodowych trendów gastronomicznych – mówi Małgorzata Schauer-Tyc, organizatorka festiwalu z firmy Artis.

Oprócz gastronomii na rynku zostanie przygotowana strefa edukacyjna, w której prezentować będą się jednostki miejskie oraz podmioty zewnętrzne, prowadząc pokazy i prelekcje w zakresie ekologii i zrównoważonego rozwoju.

Wrocław jest pierwszym miastem w Polsce przyjętym do międzynarodowej Sieci DELICE, zainicjowanej przez miasto Lyon w 2007 roku.

Delicje Regionów 2023 to impreza organizowana pod patronatem międzynarodowej sieci Delice. Wrocław dołączył do niej w ubiegłym roku. Zostaliśmy zaproszeni do tej sieci, ponieważ jakość kuchni wrocławskiej jest coraz szerzej znana. To także forma promocjimówi Małgorzata Golak, dyrektorka Biura Rozwoju Gospodarczego. – Miasta w ramach Delice promują innowacje i skracanie drogi „od pola do stołu”. Przykładem będzie ten festiwal. Będziemy także promować postawę less waste.

W sieci DELICE jest 31 miast z 5 kontynentów, m.in: Lizbona, Bordeaux, Barcelona, Bruksela, Madryt, Lipsk, Ryga, Montreal, Chicago czy Buenos Aires.

Miasta, które decydują się być członkami sieci, wykorzystują żywność i gastronomię do rozwoju swoich miast. To promocja innowacyjności i wartości wśród restauratorów, mieszkańców, NGO i innych organizacji.

Join Our Newsletter!

Love Daynight? We love to tell you about our new stuff. Subscribe to newsletter!

You may also read!

#wtonacjirecenzji: Koncert przy świecach w wykonaniu kwartetu Fuerte to prawdziwa uczta dla zmysłów!

9 stycznia w Domu Technika NOT w Warszawie, w samym sercu przestrzeni o historycznym uroku, publiczność miała okazję zanurzyć

Read More...

#wtonacjirecenzji. „Udar” Pawła Demirskiego – nowoczesna satyra czy kontrolowany chaos? Serial, który burzy schematy – recenzja

Serial „Udar”, tworzony przez Pawła Demirskiego, stanowi odważny eksperyment w polskiej telewizji. Zbudowany na fundamencie satyry i surrealizmu, produkcja

Read More...

Czas na „Flow”, czyli urzekającą animację z nieustraszonym kotem w roli głównej. Nagradzany film dla dzieci i dorosłych wkrótce w Polsce

„Flow”, animowana opowieść o podróży zwierząt, które chronią się w dryfującej łódce przed tajemniczą powodzią, zachwyciła międzynarodową widownię. Ta

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu