Luizjańskie gumbo to złożone i aromatyczne danie, które należy spróbować będąc w Nowym Orleanie. Pełna aromatu i wyrazistego smaku jest również ta książka, która ukazała się w październiku 2022 roku.
„Luizjańskie gumbo” Artura Owczarskiego to prawdziwa literatura reportażu. Jest w niej wszystko, czego oczekuję od tego typu książki – historia, przyroda, kuchnia, kultura oraz unikalne zdjęcia z prywatnej kolekcji autora pokazujące omawiane miejsca. Autor świetnie oddaje charakter Luizjany. Polecam nie tylko dla siebie ale również na prezent dla najbliższych.
Różne kultury wnoszą swój niepowtarzalny smak do nowoorleańskiego gumbo.
Gumbo, to potrawa, która jak nic innego ilustruje zróżnicowanie etniczne i kulturowe tego stanu. Znajdziemy w niej dosłownie wszystko: owoce morza, mięso, mieszanki mięs, ryż lub ziemniaki i mnóstwo warzyw. To tygiel składników, miks smaków, mieszanka, gulasz, zupa, manifestacja różnorodności, erupcja zagmatwania. Taka też jest Luizjana. Przez stulecia kształtowali ją potomkowie amerykańskich Indian zamieszkujących te tereny przed przybyciem białych osadników z Europy, Karaibów, Nowej Szkocji i Afryki.
Luizjana to stan pełen różnorodności. W niej wierzenia voodoo mają swoje korzenie, tu kultura Indian jest wciąż mocno widoczna i kultywowana. Najgłośniej i najpiękniej tylko tu rozbrzmiewa jazz.
To nie jest typowa pozycja podróżnicza ani reportaż. To coś więcej – historia dźwięków, smaków i nie tylko. To też dowód na to, jak różnorodna potrafi być ten Stan.
Zapraszam do wysłuchania rozmowy z Arturem Owczarskim podczas, której dowiecie się wielu ciekawych informacji odnośnie wyprawy do Nowego Orleanu. Opowiemy o także bardzo ciekawym kolejnym projekcie autora ..
O książce
Gumbo to oficjalne danie Luizjany. To zupa pełna najrozmaitszych składników pochodzących z kilku kontynentów, będąca manifestacją różnorodności, erupcją zagmatwania. Taka też jest Luizjana. Przez stulecia kształtowali ją Afrykanie, potomkowie amerykańskich Indian, osadnicy z Europy, Karaibów i Nowej Szkocji. Zanurz się w tej różnorodności:
Poznaj wizję Boga według nowoorleańskiej kapłanki voodoo
Przyjrzyj się życiu łowców aligatorów i dowiedz się, jak zniknąć na bagnach z radaru urzędu skarbowego
Spotkaj się z właścicielem pierwszej w Nowym Orleanie restauracji z białymi obrusami dla czarnych, w której jadali Martin Luther King, Barack Obama i George Bush
Sprawdź, dlaczego Wietnamczycy przejęli biznes połowu krewetek na Zatoce Meksykańskiej
Przekonaj się, dlaczego mieszkańcy czarnych dzielnic Nowego Orleanu przebierają się w trakcie karnawału za amerykańskich Indian, a mieszkańcy prowincji w tym samym czasie utaplani w błocie ganiają po polu kurczaki
Dowiedz się, za co Korona Brytyjska przeprosiła Cajunów dzięki staraniom jednego z bohaterów tej książki oraz pomocy prezydenta Francji i premiera Kanady.
Luizjana to głębokie Południe naznaczone historią stuleci niewolnictwa, pogromów czarnej ludności i linczów. Przeczytaj relacje ludzi pamiętających czasy segregacji rasowej, potomków niewolników, jak i ich właścicieli.
O Autorze:
Artur Owczarski, autor bestsellerowych książek „Droga 66. Droga Matka, o historii, legendzie i podróży” oraz „Teksas to stan umysłu”, honorowy obywatel miasteczka Bandera w Teksasie, drugiej najstarszej polskiej osady w USA i światowej stolicy kowbojów. Tym razem zabiera czytelników do Luizjany i pozwala spojrzeć na nią oczami ludzi różnych ras i wyznań, potomków Afrykanów i Europejczyków. Część z nich to osoby publiczne: słynni myśliwi, bohaterowie popularnych seriali telewizyjnych, muzycy uhonorowani nagrodami Grammy, znani kucharze, filmowcy, działacze społeczni. To kolejna żywa i pełna energii książka tego autora o prowincjonalnej Ameryce. Czytelnik może poczuć na twarzy ciepły wiatr wiejący znad luizjańskich pól trzciny cukrowej i zapach haszyszu unoszący się na ulicach francuskiej dzielnicy Nowego Orleanu.
Social media autora
Rozmawiał : K.D
Wszystkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie i rozprzestrzenianie artykułu bez zgody autora jest zabronione!
Prawo chronione przez ustawę z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych: Dz.U. z 1994 r. Nr 24, poz. 83